понедељак, 01. јун 2009.

NIŠTA OD RUSA
Pribojski FAP ni na drugom tenderu nije imao sreće . Prema pozitivnim zakonskim propisima Srbije britansko –ukrajinski konzorcijum “Lvovski autobusni zavodi “ (Laz bus)na čijem čelu je ukrajinski biznismem Igor Čurkin nema pravo da nastavi postupak privatizacije pribojskog FAP-a jer je raskinuo ugovor sa” Prvom petoletkom” iz Trstenika jer nije do 22. maja uplatio 2,5 miliona evra za kupovinu “Petoletke”.

Prema našim zakonima raskid ugovora sa jednim preduzećem eliminiše učešće na tenderu za kupovinu drugog preduzeća , pa je na trećoj sednici Tenderske komisije samo konstatovano da je i drugi tender za prodaju nekadašnjeg giganta nespešan. Za sudbinu FAP-a nisu zabrinuti samo radnici kojih trenutno sa zavisnim preduzećima Limom, Transportom, Stanom i prijepoljskom Livnicom ima oko 1900 , već i kompletna pribojska opština i ceo region . Svi strepe od stečaja ali prema rečima generalnog direktora ovog kolektiva mr. Mirka Stojovića stećaja neće biti. U Vladi Srbije ovih dana razgovaraće se o mogućnostima pronalaženja strateškog partera ili će se raspisati treći tender .

Narodni poslanik LDP-a u Skupšti Srbije Kenan Hajdarević je mišljenja da je država najodgovornija za ovakav rezultat privatizacije , i da mora odmah da pruži pomoć FAP-u, bar na onaj način na koji je to činila i u slučaju drugih sistema širom zemlje, prema kojima je uvek imala više razmevanja nego za pribojski FAP. Propast privatizacije FAP-a direktna je posledica nesposobnosti i lošeg pristupa svih Vlada koje su u Srbiji vršile vlast od 2004.godine.

- Ponašali su se prema ovoj kompaniji na maćehinski način i kroz svaku izbornu kampanju obećavali rešenje, iako su istovremeno propuštali sve šanse da na dobar, kvalitetetan i isplativ način obezbede FAP-u dobrog strateškog partnera. Sada je i u slučaju FAP-a svetska kriza postala izgovor za lokalnu, našu domaću, neposobnost. I u ekonomiji i u politici vreme je najvažnija vrednost. Oni koji čekaju i oklevaju, na kraju ostanu bez bilo kakve šanse. Nažalost, cenu i ovoga puta plaćaju građani ,većina Pribojaca, koji su sada ostavljeni na cedilu u fabrici kojoj su dali sve, ali u kojoj nema posla i poslovne šanse za njih, zbog propusta drugi, mišljenja je narodni poslanik Hajdarević.

Prema najavama socijalni program za 415 radnika koji su se prijavili da dobrovoljno napuste Fap najviše iz bojazni da će ovaj kolektiv otići u likvidaciju , i dalje ostaje na snazi . Kada će se tačno vršiti isplata po osnovu ovog programa znaće se 1 juna .

Нема коментара: