понедељак, 07. јул 2014.

NEKAD SE ŽIVELO OD KATRANA - SAD TEŠKOhttp://www.slobodnaevropa.org/content/nekad-sezivelo-od-katrana-sad-tesko/25437095.htmlU Jablanici, selu podno Zlatibora, kažu berićetnijeg ili batli dinara od onog uzetog za katran nije bilo, niti će biti. U ovom selu nekada su od prozvodnje crne smolaste tečnosti, katrana, koji se dobija destilacijom borovog luča živele čitave porodice. Nekada je, jablanički katran otkupljivala ovdašnja zadruga, a sada jablanički katran retko ko traži. Ali, i danas retko koja kuća u ovom živopisnom selu nema bar nekoliko litara katrana. Proizvodnja katrana učila se od malih nogu, od starih majstora, katrandžija. Jedan od rekih katrandžija Ranko Janković još uvek peče katran na način koji se u ovim krajevima radi vekovima .


  Jes' da je grdan život bio sa ovim. A, jes' i da se živelo nekad od katrana. I'šo narod u Šumadiju, dogonio žito, menjalo se .Sad bogami teško, priseća se Ranko, i objašnjava kako se peče katran. Katran se peče u šumi, i to na istom mestu. Evo i ova katranica je stara nekoliko godina. Popravi se malo oblepi, ali više od dve ture ne može da ispeče .Pa temperature su jake normalno ,čim se peče katran. I patos se oblepi skroz okolo, onda ispod stavi jedna kao drvena rešetka, napuni lučem. Alii na vrhu se stavi „bjelika“ malo posniji luč, da obidje vatra . 

To se potpali, dok malo zagori, zatrapava se zemljom da bi tinjalo k'o ćumur. Ja sam u katranicu sada stavio 50 vreća luča.Sve je to od žila, panjeva bora. Od stabla bora nemože .Sve se to ručno radi. Kopaš, odsecaš, prinosiš i stavljaš u katranicu. Vatra mora gore da ide, i mora da gori najmanje četiri dana.Tad katran polako kreće kroz levak. Katran ima svoj miris i ukus. Normalno, da ima i malo vode. Ali to se odvoji, jer je lakša od katrana. Samo se malo nagne bure , kad odleži katran ,voda se izdvoji. Treba znati i ovaj zanat, ko zna možda će opet doći vreme da se živi od katrana, priča katrandžija Ranko iz Jablanice

 Katran je bio cenjen i kod proizvođača čamaca, u ovom selu koriste ga za zaštitu brvnara od kiše i lečenje stoke. Sem za „narodno“ lečenje, katran je nekada bio nezamenjiv i u farmaceutskoj industriji. Ranko se seća da su jablanički katran nekada otkupljivale i poznate farmaceutke kuće. Danas, malo ko se zanima za ovaj zanat, prodaja je slaba, katrandžija sve manje pa i ovaj zanat polako nestaje .

Нема коментара: