субота, 12. април 2008.

POLITIKA MENJA PUTANJU BAKLJE


Zbog opasnosti od sukoba pristalica autonomije kineske pokrajine Tibet i domaćina igara u Pekingu , planirana završna ceremonija u gradskoj luci San Francisko planirana za 13 sati je otkazana .

Policija je promenila putanju olimpijske baklje ,a samo nekoliko minuta kasnije, televzije su prikazale, kako se veliki broj ljudi u zvaničnim
uniformama olimpijade ukrcava u autobuse i uz pratnju polcije odlazi u nepoznatom pravcu.

Dok su se zvaničnici MOK-a pokušavali da dogovore sa zvaničnicima grada i policije ,maratonci su baklju bezbedno sklonili u obližnje skladište.

Baklja je u večernjim satima stavljena u avion.



Politika šteti sportu

Koliko ovakvi protesti štete sportu dovoljno govori i izjava Hju Čen, 36, iz San Žozea da“Duh olimpijade ujedinjuje sva ljudska bića, ne samo Kineze, znači Amerikance i ceo svet .

Ono što je zagonetno je dozvola policije da suparničke grupe protestvuju jedna uz
drugu i da tako dovedu u pitanje bezbednost svih učesnika svečanosti .

Kineski policajci su me pratili u korak, kaže Madžorta Karter, 41, iz jedne nevladine organizacije iz Nju Jorka. “Izabacili su me iz maratona, zajedno sa lokalnim policajcima"a mlada kineskinja

Kinga Ješi kaže da su mnogi Tibetanci ubijeni .


Ovo nije jedini primer da tokom maršute olimpijske baklje dolazi do sukoba i izražavanja nezadovoljstva pojedinih političkih grupa.


U Parizu je skup prekinut pet puta, a u nedelju, policija je ušla u sukobe sa demonstrantima u Londonu. Jedan od njih je pokušao uhvatiti baklju, dok je drugi upotrebio spravu za gašenje požara. U ponedeljak, tri aktivista koji se zalažu za Tibet, popelo se na kablove mosta kako bi izrazili neslaganje sa dolaskom baklje.

“Izabacili su me iz maratona, zajedno sa lokalnim policajcima"


1 коментар:

Dejan је рекао...

Politika je sastavni deo naših života i kao takvu treba je iskoristiti za postizanje svojih ciljeva.
Postizanje ciljeva korišćenjem ovakvih sredstava treba pospešivati i motivisati građane da na taj način mogu uticati na društvo u kome žive.