субота, 5. јул 2008.

Ogorčenje radnika BIĆ-a




Sedam godina oko 5o radnika nekada vrlo uspešnog Ugostiteljskog preduzeća BIĆ „ pokušavaju sudskim putem da naplate minimalne zarade, koje im duguje ovo preduzeće .

I pored toga što su prodati motel na Banji, restoran „Plavi cvet“ u novom delu Priboja , dva lokala i tri kioska većina zaposlenih nije mogla da naplati dosudjene minimalne zarade .

Zbog neplaćenih računa isključena je struja i voda pa je stavljen katanac i na jedini hotel u starom Priboju.

Na vratima već dve godine piše „Hotel ne radi do daljneg „.Time je i poslednji objekat ovog ugostiteljskog preduzeća prestao sa radom.U A vrhunac nezadovoljsmedjuvremenu neki radnici su se snašli, našli novi posao neki su otišli u penziju ali još uvek 25 radnika su zvanično radnici ovog ugostiteljskog preduzeća koje već dve godine ne radi .

Ovo je zaista apsurdna situacija .Radnici nisu proglašeni kao tehnološki višak ,jer direktoru ne smetaju pošto im se zarade ne isplaćuju., ističe bivši rukovodilac komercijalno-tehničke službe Milina Ječmenica i dodaje da zbog ovakve situacije nisu u mogućnosti da ostvare nikakva prava .

Svi smo bez plata i povezanog radnog staža. Niko od nas nije dobio otkaz pa zbog toga ne možemo da ostvarimo nikakva prava kao nezaposleni . Godinama čekamo na isplatu minimalca i logično je da smo ogorčeni naročito nakon saznanja o isplati zaostalih zarada direktoru.

A vrhunac nezadovoljstva je nastupio onog trenutka kada su radnici saznali za presudu Opštinskog suda u Priboju da će se direktoru Miloradu Stefanoviću, koji je pre četiri godine takodje tužio ovo preduzeće, zbog neisplaćene direktorske plate ,ovih dana izvršiti isplata direktorskih zarada za period od 1998- 2003 godine u iznosu od 406 hiljada dinara , što sa kamatom iznosi 1,8 miliona dinara , nakon što je za 4,3 miliona dinara polovinom aprila prodat lokal u kome je nekada bio „Poliester promet „.

Većina radnika je mišljenja ukoliko se izvrši isplata direktoru, opet će oni biti ti koji će narednih nekoliko godina opet čekati da im se plati zaradjeno .

Direktor Milorad Stefanović kaže da ne traži ništa što mu po zakonu ne pripada i da ništa nije uradjeno protiv zakona .

Normlano je da sam tužio preduzeće jer se nije poštovao Ugovor koji sam potpisao sa tadašnim Upravnim odborom . Ja nisam dobio nikakvo rešenje o veštačenju i suma od 1,8 miliona dinara nije mi poznata . Niko se od radnika nije žalio kada su lokali prodavani da bi se pojedinim radnicima izvršila isplata na osnovu sudske presude , a sada kada ja treba da naplatim svoja potraživanja radnici se bune .

U ovo preduzeće sam došao na osnovu konkursa 1997 godine i sa tadašnjim Upravnim odborom sam potpisao Ugovor o mojoj plati , kaže Stevanović i dodaje da je tad dogovoreno da mu plata bude umanjena za 30 posto ukoliko se radnicima ne budu isplaćivale zarade po Kolektivnom ugovoru .

Za prve dve godine mog mandata , račun preduzeća je odblokiran , i radili smo kao i većina ugostiteljskih preduzeća u zemlji .Teško, ali smo smo se snalazili . Ali plate nisu mogle redovno da se isplaćuju i radnici su tužili preduzeće 2003 godine i račun je ponovo blokiran . Godinu dana kasnije i ja sam tužio preduzeće jer imam zakonski osnov za to .

Radnici koji su još uvek na spisku zaposlenih traže odgovornost i direktora i sudija opštinskog suda.

Imamo nadu da će se sve povoljno rešiti jer nakon našeg reagovanja Opštinski sud u Priboju odredio je privremenog zastupnika izvršnog dužnika odnosno UP“BIĆ“-a, , koji ranije nije bio odredjen od strane suda , koji je podneo žalbu Okružnom sudu u Užicu tražeći poništaj za isplatu direktorskih plata Stevanoviću .

Najavljeno je podnošenje krivičnih prijava protiv direktora Stevanovića , Jovice Čovića, zbog lažnog predstavlja kao predsednika Upravnog odbora koji nije postojao zbog isteka mandata ,Lazara Rvovića koji je priznao tužbeni zahtev kao navodni punomoćnik BIĆ-a i drugih lica koja su doprinela da se donese ovakva presuda koja ima niz pravnih propusta ističe bivši rukovodilac komercijalno-tehničke službe Milina Ječmenica.

Ovo najstarije ugostotiteljsko preduzeće u Piboju već tri puta je bilo na aukcijskoj prodaji ali zainteresovanih za kupovinu nije bilo .Nova prodaja zakaza je za 11.jul a početna cena je 7,5 miliona dinara .

1 коментар:

Анониман је рекао...

Gomen kudasai.