субота, 5. јул 2008.

Ranici FAP-a od 11 jula na odmoru

U iščekivanju raspisivanja novog tenera za prodaju pribojskog FAP-a , za koga su u poslednje vreme zainteresovani i Rusi i Ukrajinci , radnici ovog kolektiva se trude za završe ugovorene poslove pre odlaska na jednomesečni kolektivni godišnji odmor 11jula .

Prema rečima direktora ovog kolektiva mr. Mirka Stojovića pre dve nedelje isporučeno je prvih pet od ukupno deset autobusa za potrebe aerodroma u Nišu a pre godišnjih odmora isporuka biće kompletirana .Vrednost posla je oko milion eura


Kada je u pitanju kamionski program za nas je vredan posao sa Kolubarom iz Lazarevca . Pre nekoliko dana predali smo 8 kamiona , čija je vrednost oko 850 hiljada eura , s tim što za njih moramo da isporučimo još dva minibusa čije smo šasije završili i biće predate Neobus-u radi nadgradnje , prema uobičajenoj podeli rada . Pre odlaska na odmor nadam se da ćemo završiti još desetak vozila i time ispoštovati ugovorene poslove za prvo polugodište .

Prema rečima Stojovića , poslovanje u prvom polugodištu slično je poslovanju u istom periodu prošle godine ,jer kako kaže u ovim uslovima otežanog plasmana , možda i nedovoljne zaštite domaćih proizvodjača , previše otvorenog tržišta i liberalizacije tržišta ne uspevaju da ostavre neki pomak pa bi se i poslovanje u prvih šest meseci moglo oceniti kao složeno.

Teško se dolazi do sredstava da se finansira i ovaj deo proizvodnje za poznate kupce . Situacija je podjednako teška i za kompletnu FAP-ovu kooperaciju , Prvu Petoletku , FAD , Gibnjaru iz Kraljeva , a ono na šta nismo navikli dolazi i do kašnjenja isporuka značajnih sklopova i agregata od renomiranih evropskih proizvodjača , ističe Stojović.

Izvesniji poslovi na koje ozbiljno u FAP-u računaju u ovoj godini je izrada platformi za priključna vozila za italijanskog kupca kao i šasija za neke azijske zemlje .

Još uvek se nije odustalo od ugovora sa Nigerijom gde bi pribojski proizvodjač trebao za poznatog nigerijskog kupca isporuči 600 autobusa . Problem oko ovog posla je transfer novca ili obezbedjenja akreditiva preko banaka koje su korespodentne bankama u Evropi ,odnosno obezbedjenje sigurne banke u Evropi koja bi garantovala isplatui novca .

Нема коментара: