субота, 18. октобар 2008.

NEMA OPRAVDANJA ZA UKIDANJE SUDA U PRIBOJU

Vest da se Nacrtom zakona o opštinskim sudovima i područjima sudova predvidja ukidanje opštinskih sudova u Priboju i Novoj Varoši izazvala je veliko ogorčenje i zabrinutost meštana ove dve opštine . Ovim predlogom najgore bi prošao sud u Novoj Varoši koji se potpuno ukida , a sud u Priboju bi bio odeljenje suda iz Prjepolja koji bi bio glavni za ove tri opštine .

Meštani pogranične opštine Priboj već godinama se pitaju zašto se iz Priboja značajne filijale iz ove opštine premeštaju u susedne opštine. Iz Priboja su u poslednjih pet ,šest godina izmeštena sedišta finansijske policije , carine , MUP-a , tržišta rada . Većini ovih službi filijale su u Prjepolju ili Novoj Varoši dok su u Priboju ostale samo ispostave .
Ne postoji nikakvo opravdanje da se u Priboju i Novoj Varoši ukinu opštinski sudovi a da u Prjepolju ostane sud za tri opštine sa odeljenjem u Priboju, rekao je na konferenciji za novinare narodni poslanik Kenan Hajdarević ( LDP).
Hajdarević je najavio da će u Skupštini Srbije uložiti amandman na član četriri nacrta zakona o opštinskim sudovima i područjima sudova.

Sudovi u Priboju, Prjepolju i Novoj Varoši imaju sve potrebne materijalno-tehničke uslove kao i kadrove , ako je jedan od uslova za opstanak broj predmeta , sud u Priboju ima i dovoljan broj predmeta .

Predložiću da ostane opštinski sud u Priboju za opštine Priboj i Novu Varoš a da u Novoj Varoši bude zajedničko javno tužilaštvo .Ovaj stav podržava i rukovodstvo opštine Priboj a postoji i mogućnost da se zbog ovog pitanja održi vanredna sednica lokalne skupštine .
Ako izgubimo i sud , onda Priboj , gubi još jedan od atributa koji opštinu čini opštinom , mišljenja je narodni poslanik Kenan Hajdarević , koji je pozvao sve političke partije u Priboju da bez obzira na političko opredeljenje zauzmu jedinstven stav , jer u zajedničkom je interesu da se blagovremeno i na pravi način reaguju protiv ovakvog koncepta reforme.

Ako bi se usvojio ovaj nacrt zakona , pojedini meštani pribojskih sela bi za najobičnije sudsko uverenje morali preći najmanje 70 kilometara u jednom pravcu . Najteže bi bilo meštanima koji svakodnevno prelaze granicu , jer pored ovolike kilometraže moraju preći i četiri granična punkta , granične prelaze Ustibar i Vagan , kao i prelaze na Uvcu sa Republikom Srpskom i Republikom Srbijom .

Meštani ove pogranične opštine su mišljenja da ukoliko se i dalje nastavi marginalizacija ove opštine , i onako teška ekonomska situacija samo će se produbiti a negativne posledice migracije ,odlaska stručnog kadra i sve manjom željom mladih koji završavaju fakultete da se vrate u Priboj samo će se nastaviti .