уторак, 22. јул 2008.

Intervju : Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović







Lokalni izbori u Priboju nisu doneli ništa novo.Većinu čini 25 od 41 odbornika koliko ima lokalna skupština ,Koalicija „Složno „ DSS-SRS koja u skupštinskim klupama ima 13 odbornika, NS-četiri , GG“Pokret za Priboj dr. Ćetković Dragan –Gaga“-tri , SPS-PUPS-četiri i SDA jednog odbornika .

U opoziciji ostaju DS sa 6 odbornika , LDP sa tri , SDP sa pet i G17 plus-SPO sa dva odbornika. U narednom periodu vlast će obavljati ista politička opcija kao u protekle četiri godine jedina razlika je što se presednik opštine za naredni četvorogodišnji period birao iz redova odbornika , tako da je na konstitutivnoj sednici za predsednika opština sa 25 glasova , izabran je pravnik Lazar Rvović , predsednik SRS , koji je dosada obavljao funkciju direktora Turističke orhganizacije u Priboju , i koji je došao na mesto Milenka Milićevića predsednika DS koji je biran neposredno .

U gradu na Limu mnogi su mišljenja da će Priboj dobijati mnogo manje sredstava od Republike , jer je politička opcija koja je na vlasti u ovoj opštini drugačija nego na republičkom nivou .

Novi predsednik opštine Lazar Rvović je mišljenja da je to demagoški pristup , jer kako kaže u jednoj normalnoj demokratskoj državi , a misli da je to Srbija, vrata treba da otvaraju ideje i projekti , a ne stranačka pripadnost .Veliku pomoć, mišljenja je Rvović imaće i od svojih koalicionih partnera koji učestvuju u vlasti na republičkom nivou od SPS-a, PUPS-a i SDA.

Kako , obzirom na sve ove okolnosti vidite Vaš rad u narednom četvorogodišnjem periodu ?

Predstoji mnogo posla , jer mnogo stvari u Priboju ne funkcioniše, a mnoge funkcionišu lošije nego što bi trebalo i mi smo pri zaključivanju koalicionog sporazuma u Priboju vodili računa da se mnoge stvari u startu moraju rešavati . Sam koalicioni sporazum je i program našeg rada tako da već intenzivno pregledamo dokumentaciju i pravimo planove za budući rad .

Možete li konkretno reći šta je to što će biti prioritet u Vašem radu ?

Sad dolazi ono što su sve stranke u predizbornoj kampanji obećavale , smanjenje nezaposlenosti i poboljšanje uslova života u Priboju .Mi moramo krenuti i najveći deo energeje upotrebićemo za stvaranje povoljne klime za privlačenje investitora. Prvo je realizacija kompletne idustrijske zone na Uvcu . Drugi prioritet su nam razgovori sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i rešavanje imovinsko pravnih odnosa na području Pribojske Banje. Bez ovog rešenja nemoguć je dalji razvoj turizma u Pribojskoj Banji i sigurno nijedan investitor neće uložiti srestva ukoliko se ovo pitanje ne reši . Za opštinu Priboj ima još jedan interesantan predlog SPC koja je ponudila zemljište u svom vlasništvu u Kaludjerskopm polju u Novom Priboju ,opštini. Opština bi za uzvrat trebala da napravi konak u Pribojskoj Banji .Realizacijom ovog projekata u Priboju bi se otvorila dva velika gradilišta u Pribojskoj banji, jer izgradnjom konaka koji bi bio hotel sa četiri zvezdice rešilo bi se pitanje smeštaja gostiju u ovom banjskom lečilištu i Kaludjerskom polju gde bi započela i izgradnja stambeno poslovne zone „Naselja 3 „. Opština bi od prodaje zemljišta u Kaludjerskom polju dobijala neophodna sredstva za izgranju konaka , tako da bi korist bila dvostruka . Opština bi direktno uticala na razvoj turizma u Pribojskoj banji ,a ujedno bi se otvorio prostor za gradjevinsku operativu , za zanatske radnje i preduzeća koja u Priboju rade .

Realizacijom svih ovih projekata smanjiće se i broj nezaposlenih u Priboju i to je ono što smo mi obećavali u predizbornoj kampanji a što je najvažnije da konačno krene zapošljavanje u proizvodnim ne samo uslužnim delatnostima .

I dalje forsiraćemo razvoj poljoprivrede kao i malih i srednjih preduzeća , jer mislim da je to okosnica razvoja ove opštine . U planu je da se u okviru opštinskog budžeta formira Fond za razvoj opštine Priboj a sredstva bi bila opredeljena za razvoj malih i srednjih preduzeća.


Većina partija kada dodje na vlast kadrovanje vrši prema političkoj pripadnosti . Da li ćete Vi i vaši koalicioni partneri više pažnje obraćati na političku pripadnost ili na stručnost ?


Hteli mi to priznati ili ne politička pripadnost je jedan od bitnih argumenata .Ali ja sa pozicije predsednika opštine prevashodno ću gledati stručne kvalitete svojih saradnika .

Priboj je višenacionalna sredina .Kakav je Vaš stav prema manjinama i da li ćete pokušati rešiti pitanje , na kome Bošnjaci već godinama potenciraju, a to je uvodjenje bosanskog jezika u službenu upotrebu ?

Prava nacionalnih manjina moraju maksimalno biti ispoštovana . Radikali bilo gde da se nalaze na vlasti u lokalu , izuzetno vode računa o nacionalnim manjinama. Kada je u pitanju bosanski jezik , mislim da ne bi trebalo da oko toga vodimo toliku polemiku .Ako nekome daju to pravo ,neka Ustav i zakon to donese .

Da li hoćete da kažete da se Ustav i zakon moraju poštovati ?

Da. Ustav i zakon se moraju poštovati . To mora svako da poštuje .

Da li ste sada više radikal ili predsednik opštine ?

Možda sam i veći radikal sada jer program SRS me upravo obavezuje da pošteno i savesno radim u interesu i države i gradjana . Prema tome, samim izborom za predsednika opštine i više sam gradjanin Priboja i više sam radikal.

3 коментара:

Dragon је рекао...

Bravo

Анониман је рекао...

bravo za novinara,srecno novom predsedniku

Анониман је рекао...

Good post and this mail helped me alot in my college assignement. Thank you seeking your information.